Tiltakozom az ellen, hogy a Tárki felmérésére hivatkozva a TV2 televízió (2009-07-04-i Híradó) a felmérés eredményét úgy interpretálja, hogy a magyarok 70%-ára idegenellenesség jellemző. Meggyőződésem, hogy a felmérés mintavétele az egyes társadalmi rétegekre vonatkozóan nem volt igényesen és körültekintően felépítve, így az eredménye hamis, félrevezető és annak kommentálása a magyarság egészére nézve sértő és megbélyegző.

Kétségtelen, hogy vannak társadalmi csoportok, esetleg szűkebb iskolázatlan helyi közösségek, tanulatlan bandák akik az adott kérdés vonatkozásában a társadalom egészével ellentétben ellenséges érzületet táplálnak idegen származású lakosok vagy magyar állampolgárokkal szemben, ez azonban semmiféleképpen nem vonatkoztatható és terjeszthető ki a szélesebb társadalomra. A felmérést végzők felelőtlenül próbálnak a magyarságban bűntudatot kelteni, a kereskedelmi televízió pedig partner ebben a tevékenységében.

Óhatatlanul kísért a gyanú, hogy mindez egy koncepcionálisan, előre jól megkoreografált médiapropaganda része, amely ugyanúgy mélyíti a jóérzésű állampolgárokban a jobb oldalhoz kapcsolt cigányellenesség ítéletét.

Cigányellenesség??!!!

A mérvadó magyar lakosság viszonya a köztörvényes bűnözőkkel szemben - tartozzanak akár a (még) többségi magyarsághoz, akár az etnikai (már nem sokáig) kisebbséghez – egyértelműen elítélő és egészségesen elhatárolódó, sőt sok esetben indulatosan felháborodó.

Ehhez tartozik még egyes (még nem feltétlenül bűnöző) társadalmi csoportokkal szembeni ellenszenv, akik mindennapi viselkedésükkel a többségi konszolidált józan életű polgárokat megbotránkoztatják.

Gondoljunk csak pl. a VIII. kerületi jól megtermett, kopasz, tetovált, fenyegető megjelenésű, kétes hovatartozású, utcán egész nap időző fiatalemberre és hasonló jellegű barátaira, barátnőire vagy a fekete 8-as Audiban mindenkit útról lesodró „maffiózó” csoportra, akik erőfitogtatásukban vélik legfőbb társadalmi értékeiket!!! De ide tartoznak a karon ülő csecsemővel nyolcadmagával vonuló, köpködő, káromkodó, harsányan vitatkozó, (többletjogaik teljes tudatában élő) de más embertársaik normáit figyelmen kívül hagyó csoportok is, akik szándékosan packáznak a többségi társadalommal, annak rosszallását látva.

Nem cigányellenesség vagy idegengyűlölet jellemzi a magyar nemzetet! Hanem ezen társadalmi vadhajtásokkal szembeni ellenszenv és egyben félelem is.

És ezt a normális társadalmi reakciót szándékosan, előre megfontolt módon, aljas tömegmanipulációs szándékkal magyarázzák félre mindazok, akik politikai érvényesülésük szegényes eszköztárához a nemzetiségi, etnikai, társadalmi feszültség keltése felháborító módon hozzátartozik.

 

Egyébként ehhez kapcsolódóan szeretném felhívni a figyelmet arra a kiváló gyüjtő munkára, melyet a http://dzsuhesz.blog.hu/2008/12/17/par_fogalom_amit_soha_ne_keverj_ossze címen lehet elolvasni. Mindannyiunk nevében köszönet jár érte.

 

A józan gondolkodású és alapvetően humanista magyar polgártársaim nevében azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy mindannyiunk szűkebb-tágabb környezetében élnek olyan becsületes, normális életvitelű cigány és idegen származású emberek, akiket szeretünk, megbecsülünk és ennek megfelelően magunk közé tartozónak tekintünk. Tiszteljük és tiszteletben tartjuk mások kultúráját, hagyományait és érdeklődve ismerkedünk meg idegen szokásaikkal vagy gondolkodásmódjukkal.

Kinek nem volt gyermek-diák vagy egyetemista korában külföldi barátja, jó ismerőse? Kit tartott vissza az ismerkedéstől az, ha egy gyönyörű lányról vagy egy helyes fiúról kiderült, hogy zsidó származású? Van-e valaki, aki nem mulatott cigány zenére és sovány diák pénzéből is fizette az egyébként roppant udvarias cigányzenészt?

Tehát nem vagyunk sem rasszisták, sem soviniszták, sem idegengyűlölők, sem cigányellenesek! Az idegengyűlöletet a megosztó politikát folytató politikusok szítják igen változatos módon, hogy az egyik oldal mellé állva szavazóbázisukat duzzasszák.

Észre kell venni!!!

Ki nem hallott még az „oszd meg és uralkodj!” elméletről?

Igenis, van megoldás. Csak ne hagyjuk magunkat megtévesztve sem leigázni, sem fanatizálni!

Mindehhez viszont nagyon sokat és igényesen kell tájékozódni, olvasni és beszélgetni.

Magyarország újkori hanyatlását nemcsak az imperialista Nagyhatalmak megalázó bűntető politikája, hanem a magyar nemesség évszázados súlyosan elhibázott nemzetiségi politikája is okozta.           Kódolva volt az ország tragédiája.

Tudatosítani kell a magyarságban, a nemzet felemelkedésének egyik záloga a nemzetiségi kérdések egyenlő jog alapján, demokratikus alapelveken nyugvó rendezése.

Van megoldás! És nem a kitelepítés, mint ahogy azt inkább az öklükkel gondolkozó heves honfitársaim vélik. Integráció! Meg kell szüntetni a mesterségesen keltett ellenségképet mindkét oldalon. Támogatni kell a vajdák tevékenységét és közös erővel kell munkálkodni azon, hogy az ország törvényes keretei között produktívan járuljanak hozzá közös országunk felemelkedéséhez. Arra az útra kell a magyar cigányságot is terelni, ami más nemzetiségek esetében már kitaposott ösvénynek számít.

Eric Fromm óta tudjuk, hogy a képlet végtelenül egyszerű, négy alapelv mentén kell haladni:

Felelősségérzet, törődés, ismeret és tisztelet.

… és már formálódik is a jó közösség, békében a másik mellett.

Leegyszerűsítettem? Lehet! Ki kell próbálni! Hátha működik!

Mindez még előttünk áll! Hát rajta!

A bejegyzés trackback címe:

https://bero.blog.hu/api/trackback/id/tr21227219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása